Menopoz Dönemi ve Takibi
Menopoz dönemi, adet döngüsünün bittiği, yumurtlamanın sona erdiği dönemdir. Vücutta östrojen azalması başlar ve buna bağlı bazı değişiklikler ortaya çıkar. Ateş basması, uyku düzensizlikleri, duygu durum değişiklikleri, vajinal kuruluk ve cinsel ilişkide ağrı, cinsel isteksizlik ortya çıkabilir. Kalp damar sisteminde östrojen eksikliğine bağlı değişiklikler, tansiyon yükselmesi; metabolizmada yavaşlama ve kolay kilo alma; kemik kaybı, boyda kısalma ve kemik kırıkları görülebilir.
Menopoz dönemi kişinin kalan hayatı boyunca içinde bulunacağı dönemdir. Geçiş döneminde fiziksel ve ruhsal değişimler yoğundur. Psikolojik faktörler ile beraber bu değişiklikler hayatı zorlar hale gelebilir. Uygun yönlendirme ve gerekli takviyelerle bu sürecin daha rahat atlatılması sağlanabilir.
Menopoz döneminde jinekolojik kanser riski ve meme kanseri riski yaşa bağlı olarak artmaktadır. Bu nedenle, şikayet olmasa dahi, yıllık ultrasonografi ile rahim duvarı (endometrium) kalınlığı takibi, yumurtalıklarda kistik ya da başka değişim olup olmadığı takip edilmelidir. Yine rahim ağzı kanseri taraması (smear testi veya HPV taraması ile) yapılmalıdır. Rutin meme muayenesi ve kemik yoğunluğu takibi de menopoz dönemi kontrollerinde elzemdir.